Uhlíky k vodním dýmkám

Kvalitní uhlíky k vodní dýmce jsou důležitým kritériem jejího správného fungování. Uhlíky se dělí do dvou hlavních kategorií: samozápalné uhlíky a klasické uhlíky (briketky).

 

 

 
Samozápalné uhlíky jsou vhodné zejména tehdy, pokud nemáte možnost zapálit klasické uhlíky nad zdrojem ohně nebo jste se svou dýmkou na cestách. Mají své výhody i nevýhody. Jdou sice zapálit obyčejným zapalovačem během několika sekund, ale toto je vykoupeno silným zápachem a vznikem kouře. Bohužel je i nepříjemným faktem to, že některé samozápalné uhlíky vykazují chemickou chuť během kouření a tím ovlivňují chuť tabáku a jejich délka hoření je jen kolem hodiny.

Klasické uhlíky mají řadu výhod oproti samozápalným uhlíkům. Nemají chemické pachutě při kouření vodní dýmky, lze je dělit na části a manipulovat s nimi (samozápalné se při manipulaci rozpadají) za účelem rovnoměrného spalování tabáku. Rovněž délka hoření klasických uhlíků je delší. Nejsnadněji k dostání jsou klasické uhlíky oválného tvaru – brikety, nebo kokosové brikety. Brikety i kokosové brikety se nerozpadají a zanechávají minimum popela a při jejich hoření nevzniká nepříjemný kouř či zápach. Délka hoření je kolem jedné hodiny.

Do ruky se Vám také mohou dostat různé uhlíky z dovozu, například uhlíky obalené do stříbrné skořápky. U těchto uhlíků radíme skořápku oklepat i když je její funkce veskrze pozitivní – má za úkol udržet uhlík déle žhavý. Skořápka má ale bohužel zápach/chuť, kterou sice každý nepostřehne, ale někomu může být i nepříjemná.

Novinkou na trhu jsou i tzv. bambusáky, tedy bambusové brikety, které mají odlišné vlastnosti, než kokosové. Délka hoření je však podobná. Bambusové uhlíky mají hned několik velikostí, můžete si vybrat 1kg balení, kde jsou bambusáky naházeny jako uhlí, je jich sice 1kg, ale 10% z nich je naspod rozdrceno pod tíhou ostatních. Dále pak je 100ks balení v krabici, kde jsou menší bambusové uhlíky naskládány po více spojených, je tedy třeba je rozlomit.

Jako poslední se zmiňme o v ČR oblíbené metodě Grilovacích briket z dřevěného uhlí. Nebudeme si nic nalhávat. Je to metoda, využívána i v některých českých čajovnách, jak spalovat tabák ve vodních dýmkách. Cíleně píšeme  spalovat, protože velké grilovací brikety, které byly vytvořeny za účelem grilování jídla, nejsou příliš vhodné na relativně malé korunky vodních dýmek. Hodně rychle a účinně spálí tabák na popel. To žádný kuřák vodní dýmky neocení nemluvě o zdravotní zátěži.